door Rineke Derksen, auteur van het boek ‘Ik ben een kind, gelukkig en gevoelig hoogbegaafd’

Voor hoogbegaafde kinderen met hun intense manier van leven is dit een uitdagende tijd. Ieder kind gaat hier anders mee om.

De afgelopen weken heb ik met veel kinderen en ouders gesproken over hoe zij de situatie ervaren en waar zij tegen aanlopen. Ik geef daarvan graag een beknopte samenvatting en deel een klein aantal tips waardoor de situatie wat draaglijker kan worden voor de gezinnen met hoogbegaafde kinderen.

De kinderen die al langere tijd niet naar school gaan, de zogenaamde thuiszitters, voelden de afgelopen weken een voorsprong in hun coping. Ze deelden tips met andere kinderen, zoals: ga niet alles tegelijk doen en neem eerst even rustig de tijd om te wennen. Veel van deze kinderen benoemden ook dat het goed is dat andere kinderen nu ook ervaren hoe het is om niet naar school te kunnen. Ze geven aan dat ze hopen dat er na deze situatie meer begrip is voor hen, omdat het echt niet fijn is om altijd thuis te zijn.

Andere hoogbegaafde kinderen gaven aan dat het een verademing is dat ze zich nu niet continu hoeven aan te passen aan anderen, maar dat het tegelijkertijd ook een vreemde gewaarwording is dat ze niet meer goed weten wat ze zelf nou nodig hebben. Het is een mooie uitdaging om deze kinderen te helpen zichzelf te hervinden.

De overprikkelde kinderen komen tot rust en vinden nu ruimte om in balans te komen. Na de eerste onrust ontstaan ontspanning, kalmte en vertrouwen in zichzelf en in de situatie.

Kinderen benoemden dat hun angst voor de verwaarlozing van de natuur minder is, omdat ze zien dat de natuur nu ruimte krijgt om te herstellen.

Ik hoor ook minder plezierige dingen. Angst voor het ziek worden van kwetsbare geliefden, het gevoel dat je opgesloten zit, frustratie en paniekgevoelens, het gevoel van machteloosheid.

De tip die ik aan veel kinderen en hun ouders meegeef, is dat je jezelf eerst ruimte moet geven om te wennen aan de situatie. Het hoeft niet gelijk perfect, klunsel maar wat aan en zie wat er op je pad komt.

Als je meer tot rust bent gekomen, kun je een dag- en/of weekritme voor jezelf of voor je gezin maken. Zorg hierin voor voldoende ontspanning en beweging. Hoe minder stress, hoe beter je weerstand en gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Gebruik daarom ook humor.

Wij hebben zelf als gezin iedere dag een thema gegeven:

Muscle-maandag: de dag waarop we gezamenlijk thuis sporten.

Decadente dinsdag: de dag waarop we bij kaarslicht eten aan een mooi gedekte tafel, met mooie kleren aan.

Wandelwoensdag: tijd voor een lange wandeling.

Dikke donderdag: een dag waarop we eten bestellen.

Fleurige vrijdag: we fleuren de dag op met bijvoorbeeld mooie verse bloemen of een slinger in de kamer.

Zompige zaterdag: we gaan samen ons huis opruimen en schoonmaken.

Zoete zondag: we bakken iets lekkers.

Probeer je niet te veel te focussen op andere gezinsleden, geef elkaar de ruimte. Zorg dat je goed blijft functioneren en dat je zelf lekker in je vel zit. Om je daarbij te helpen heb ik een project “Wat heb jij nodig’ uitgeschreven, dat je kunt downloaden op onze website https://gelukkighb.nl/wathebjijnodig/.

Klik hier voor meer informatie en/of bestellen van het boek ‘Ik ben een kind, gelukkig & gevoelig hoogbegaafd’.