Op zaterdag 31 oktober om 13.30 is in De Balie, naar aanleiding van ons boek ‘Ruziemaken, een hele kunst’ een symposium over ruziemaken en conflicten. Het symposium was direct uitverkocht. Door de enorme belangstelling heeft De Balie besloten het symposium gratis te volgen via een livestream.

De livestream is te volgen via deze
link livestream 31 oktober om 13.30 uur

Inleiding symposium
Ook voor ruziemaken geldt: jong geleerd is oud gedaan. Om escalerende conflicten te voorkomen is het essentieel van jongs af aan te leren ruziën. Maar wanneer leer je nou hoe je goed kunt ruziemaken? Met experts en ervaringsdeskundigen, waaronder kindercoach Inge Marit Wielinga, kinderombudsman van Amsterdam Anne Martien van der Does en expert op het gebied van geweldloze communicatie Thomas d’Ansembourg, nemen we de kunst van het ruziemaken onder de loep.
Ruziemaken is niet vaak genoeg onderwerp van gesprek, terwijl dat nou juist schadelijk is. Tijdens deze middag rondom ‘de kunst van het ruziemaken’ brengt De Balie experts en ervaringsdeskundigen samen om de discussie over ruziemaken aan te zwengelen en te verdiepen. Welke initiatieven bestaan er en hoe kan er beter samengewerkt worden om ruziemaken aan te leren? Hoe belangrijk ís goed ruziemaken nou eigenlijk? En hoe maak je goed ruzie?

We hopen dat de middag een startschot is voor verder onderzoek en het voortzetten van de ontwikkeling van concreet materiaal waarmee gezinnen, hulpverleners en scholen in de toekomst aan de slag kunnen.

Met workshops door Dialogue en CISV! Aanwezigen ontvangen tevens een exemplaar van het nieuwe boek van kindercoach Inge Marit Wielinga ‘Ruziemaken, een hele kunst’.

Sprekers
Thomas d’Ansembourg is jurist en psychotherapeut, gespecialiseerd in geweldloze communicatie. Samen met David van Reybrouck schreef hij Vrede kun je leren, over geweldloze communicatie en compassie op school, op het werk en thuis. We spreken hem via Zoom, in het Engels.

Inge Marit Wielinga-Pols is kindercoach en jurist. Onlangs verscheen van haar hand het boek Ruziemaken, een hele kunst.

Anne Martien van der Does is kinderombudsman voor de gemeenten Amsterdam en Zaanstad. Daarnaast is zij plaatsvervangend ombudsman voor de Metropool Amsterdam.

Mirjam van der Ven is programmaleider bij De Vreedzame School. Van der Ven is organisatie- en innovatieadviseur bij de CED-Groep.

Frenk van der Linden is freelance journalist, werkt voor de NTR-radio (Kunststof), KRO/NCRV-televisie en de Volkskrant. Hij publiceerde sinds eind jaren zeventig talloze interviews, reportages en documentaires. Hij nam in 2009 het initiatief tot de tv-documentaire Verloren band, waarin hij zijn vader en moeder interviewde over hun vechtscheiding. Ook is hij ambassadeur van VillaPinedo, platform voor kinderen van gescheiden ouders.

Esther Kluwer is bijzonder hoogleraar Duurzame relaties en welzijn aan de Radboud Universiteit en verbonden aan de afdeling Psychologie van de Universiteit Utrecht. Zij is wetenschappelijk lid van het Platform Scheiden zonder Schade.

Philip Cahrpit en Ella Jonker zijn theatermakers en hebben op basis van het nieuwe boek van Inge Marit Wielinga-Pols een theaterstuk over ruziemaken gemaakt.