Het is weer vakantietijd, dus kan een reisadvies niet uitblijven. Waar ga jij voor? Makkie-land, Lef-land of Paniek-land?

Makkie-land
Klimaat
In Makkie-land is het gedurende het gehele jaar aangenaam warm, met temperaturen die schommelen tussen de 20 en 25 graden Celsius. Er valt weinig neerslag en wanneer deze valt, is het in de vorm van regen. Door het gelijkmatige klimaat kan er niet gesproken worden van duidelijke seizoenen.

Landschap
Makkie-land heeft een nauwelijks waarneembaar relief. De bodem is vruchtbaar en eenvoudig te bewerken. Het landschap bestaat voornamelijk uit gras- en bosland en grote delen van het land zijn ingericht als recreatiegebied.

Cultuur
De inwoners van Makkie-land zijn te omschrijven als ontspannen en relaxed. De sfeer is er ongedwongen, omdat er niet veel hoeft en iedereen doet waar hij of zij goed in is. Makkie-landers laten dan ook graag zien wat ze goed kunnen. Spreekwoorden in de trant van ‘schoenmaker blijf bij je leest’, ‘op zijn stokpaardje zitten’ en ‘dat is de aard van het beestje’ zijn kenmerkend voor de cultuur van dit land. De inwoners houden de dingen graag zoals ze zijn en hun motto is: ‘Het is zoals het is en dat vinden we prima zo!’.

LEF-LAND
Klimaat
In Lef-land zijn er vier duidelijke seizoenen waarneembaar. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot zo’n 30 graden Celsius. Zonovergoten dagen worden in dit seizoen geregeld onderbroken door felle zomerse buien. In de herfst kan het weer in Lef-land onstuimig zijn, met veel wind en een aanzienlijke hoeveelheid neerslag. De winters zijn vrij koud, met minimum temperaturen van -15 graden Celsius. Dit seizoen kenmerkt zich door sneeuwval, maar ook de zon laat zich in deze maanden geregeld zien. De lentes zijn zacht, maar onvoorspelbaar met zowel kans op zon als op regen en wind.

Landschap
Lef-land heeft een afwisselend landschap, waarbij er behoorlijke veel variatie in reliëf te zien is. Er zijn meer- dere gebergten, die in hoogte verschillen van midden tot hoog. Gletsjers en sneeuwvlakten voorzien de vele rivieren van water. Er zijn verschillende meren en aan de kust bevindt zich een zee met middelhoge tot hoge golven.

Cultuur
In Lef-land wonen hardwerkende mensen, die staan voor ‘een leven lang leren’. Lef-landers zijn niet bang om uitdagingen aan te gaan en hebben de moed om moeilijke of spannende situaties aan te pakken. Hierdoor is gedurende de jaren een dapper en zelfverzekerd volk ontstaan, dat niet bang is om angsten en twijfels onder ogen te zien. De inwoners van Lef-land zijn gefocust op kansen en mogelijkheden. Voor hen is het glas altijd halfvol.

PANIEK-LAND
Klimaat
Het klimaat in Paniek-land kan extreem en onvoorspelbaar genoemd worden. Er zijn geen duidelijke seizoenen waarneembaar en per dag kunnen alle mogelijke weertypen voorkomen. De temperaturen kunnen uiteenlopen van -50 tot 50 graden Celsius en de zon kan verzengend heet zijn of zich dagenlang niet laten zien. Gedurende het gehele jaar woeden er hevige stormen met hagel, onweer en windstoten tot 300 km/u. Perioden van extreme droogte worden afgewisseld met overvloedige neerslag, die vaak overstromingen tot gevolg heeft.

Landschap
Het landschap van Paniek-land kenmerkt zich door spits hooggebergte, woestijnvlakten en actieve vulka- nen. Grote delen van het land liggen dermate hoog, dat begroeiing vrijwel afwezig is. Bewoning is nagenoeg onmogelijk door permafrost in de bergen, extreme droogte in de woestijnen en de voortdurende dreiging van vulkaanuitbarstingen.

Cultuur
Van een specieke cultuur is in Paniek-land geen sprake, omdat het land geen vaste inwoners heeft. Hiervoor zijn de omstandigheden te barbaars. Personen die er tijdelijk verblijven, zijn zonder uitzondering angstig en nerveus door het overweldigende karakter van het land. Vanwege een overvloed aan onhaalbare uitdagingen, zijn gevoelens van wanhoop en vertwijfeling aan de orde van de dag.

REISADVIES
Het is duidelijk dat het in Makkie-land aangenaam vertoeven is. Iedereen is er relaxt, je doet er enkel dingen die je goed kan en niets kost er veel moeite. Kortom, je zit er heerlijk in je comfortzone. Een aanrader dus voor wie de boel eens helemaal de boel wil laten. Toch wordt sterk afgeraden om gedurende langere tijd in Makkie-land te verblijven. Het risico bestaat namelijk dat je je energie verliest en dat gemakzucht de overhand neemt. Dit kan leiden tot een ernstige stagnatie in je ontwikkeling. Daarnaast is gebleken dat bezoekers van Makkie-land een angst voor reizen ontwikkelen en de neiging hebben om er permanent te blijven wonen. Wees dus op je hoede wanneer je naar Makkie-land afreist en beperk de hoeveelheid tijd die je er doorbrengt.
Paniek-land krijgt een duidelijk negatief reisadvies. Het is er zo extreem en gevaarlijk, dat op voorhand al voorspeld kan worden dat een reis naar dit land niet plezierig of succesvol zal zijn. Het is het opvallend dat vooral mensen die langere tijd in Makkie-land zijn geweest soms schijnbaar plotseling kiezen voor een reis naar Paniek-land. Degenen die heelhuids teruggekeerd zijn, geven aan dat deze keuze opmerkelijk genoeg voortkwam uit hun angst om te reizen en hun vrees de bijbehorende uitdagingen niet aan te kunnen. Ze voelden zich door hun omgeving min of meer gedwongen om op reis te gaan, door opmerkingen als: ‘Ga je nou wéér in Makkie-land? Moet je niet eens een wat uitdagendere vakantie boeken?’ Ze waren echter zo bang dat een trip naar een meer logische bestemming als Lef- land zou mislukken, dat ze een reisdoel kozen waarvan algemeen bekend is dat de kans van slagen erg klein is. Het schaamtegevoel dat ze zouden hebben als hun reis zou mislukken, zou in hun ogen dus kleiner zijn bij een gefaalde expeditie naar Paniek-land dan bij een geplande reis naar Lef-land.
Lef-land krijgt een positief reisadvies. Het is een land dat je uitdaagt om nieuwe dingen te proberen en te leren. Een land waarin je je angsten onder ogen durft te zien. Een land dat je laat ervaren dat je stap voor stap steeds beter in iets kan worden, ook al dacht je aanvankelijk dat je het nooit zou kunnen of durven. Lef-land is de ideale bestemming voor iedereen die zich wil blijven ontwikkelen. Reizigers die er zijn geweest, beamen dit vol overgave. Ze geven zonder uitzondering aan dat het er niet altijd gemakkelijk is, maar dat ze er onmiskenbaar sterker uitgekomen zijn. Met meer zelfvertrouwen en een schat aan nieuwe vaardigheden.
Goede reis en kies wijs!

Drs. Floor Raeijmaekers is Specialist in Gifted Education (ECHA*) en eigenaar van Het TalentenLab.
Het TalentenLab verzorgt workshops en trainingen, adviseert scholen en leerkrachten en begeleidt (hoog) begaafde kinderen. Floor is de bedenker van Fixie & Growie en medeoprichter van Platform Mindset. Ze is kindercoach en Blij Met Mij! trainer. Samen met haar dochter schreef ze het boek ‘Hartstikke Hoogbegaafd!’. *European Council for High Ability www.hettalentenlab.nl